Udhëzues për kopshtarinë e shtatorit

Shtatori është një muaj i hidhur në ndarje. Pas vapës së dobët të verës dhe korrjes së hershme, zhurma e zjarreve të vjeshtës nuk do të mbetet prapa. Shpresojmë që ju ende të shijoni kastravecat, qepë, kungull i njomë, marule, presh dhe spinaq. Patatet dhe domatet duhet të jenë të shumta. Kah fundi i muajit,e fundit nga domatet mund të merret brenda për t'u pjekur. Fasulet dhe fasulet franceze do të vazhdojnë të prodhojnë deri në kafshimet e para të ngricës dhe e fundit e bizeles duhet të vijë ende deri atëherë.. Manaferrat janë në maksimumin e tyre këtë muaj, duke shijuar të shijshme vetëm vetë ose me krem ​​dhe manaferrat duket se thërrasin të bëhen kordiale dhe verëra që do t'ju shohin gjatë muajve të ftohtë deri në pranverë. Ndërsa mëngjeset e shtatorit mund të jenë po aq të ndritshme sa ato të qershorit, ngrohtësia e tyre po pakësohet dhe ka një të ftohtë në ajrin e mbrëmjes, duke e bërë këtë muaj kufitar kohën e përsosur për të vlerësuar, si dhe për të vlerësuar të korrat tuaja.

“Për fat të mirë ne lahemi në këtë diell të ngrohtë shtatori,
Që ndriçon të gjitha krijesat…”
– Henri David Thoreau

Ka një harmoni
Ne vjeshte, dhe një shkëlqim në qiellin e tij…
~ Percy Bysshe Shelley

Një vajzë e lindur kur niset shtatori
Po shushurijnë në flladin e shtatorit,
Një safir
në ballin e saj duhet të lidhet
`Twi shëron sëmundjet e mendjes
.

E egër është muzika e erërave të vjeshtës, ames pyjeve të venitur.

~ William Wordsworth