Udhëzues për kopshtarinë e janarit

Nuk është tepër vonë për të vënë në kunj pemët e reja dhe bimët ngjitëse tani për t'i mbajtur ato që të mos fryhen nga erërat e dimrit. Shkurtoni pemët e mollës dhe dardhës dhe Buddleia, ose pemë flutur. Kufijtë mund të bëjnë me mulch kështu që përdorni pleh organik, myku i gjetheve ose plehrash të paktën 2 inç i trashë për të vendosur lëndët ushqyese përsëri në tokë. Porosit tani llamba me lule verore- daffodil, begonia dhe dahlia. Porositni farat tuaja të patateve dhe mblidhni tabaka me fara ose tabaka domatesh prej druri të gatshme për t'i grirë ato..

Kah fundi i muajit kur të lejojnë kushtet e motit dhe tokës, mbillni shkurre me fruta të buta.

Kur dielli shkëlqen, spërkatni pemët frutore dhe shkurret me larje hudhre për të shmangur kërmijtë dhe kërmijtë. Për të bërë, shtypje 2 llamba të hudhrës, dhe ziej brenda 2 litra ujë për 3 në 4 minuta. Kullojeni përzierjen dhe derdhni në një shishe spërkatës. Spërkateni çdo dy javë në një pasdite të thatë për të mbajtur larg zvarritësit rrëqethës. Në ditët kur nuk mund të punoni në parcelë, përdorni këtë kohë për të pastruar kasollen ose serën, mirëmbajnë dhe riparojnë veglat dhe vajin e lirit çdo dorezë druri. Kontrolloni që kazanët e ujitjes dhe kovat të mos rrjedhin dhe që karroca të mos ketë një rrotë të sheshtë. Më vjen keq që ditëlindja juaj e janarit do të thotë që ju ndoshta jeni ngjizur në ditën e 1 prillit.

Nga ajo që lind në këtë muaj,
Asnjë gur i çmuar përveçse Garnetat nuk duhet të vishen;
Ata do të sigurojnë qëndrueshmërinë e saj,
Miqësia dhe besnikëria e vërtetë.

Dimri është koha për rehati, për ushqim të mirë dhe ngrohtësi, për prekjen e një dore miqësore dhe për një bisedë pranë zjarrit: është koha për në shtëpi.
Edith Sitwell

Ka dy devijime sezonale që mund të lehtësojnë kafshimin e çdo dimri. Njëra është shkrirja e janarit. Tjetra janë katalogët e farave.
Hal Borland